Rántott bableves zöldségesen csipetkével


 Igazi téli tartalmas, finom, ízben gazdag leves, ami húsmentesen is a család kedvencévé tud válni.

A képen a következők lehetnek: ételHozzávalók: Kb 5-6 személyre

- 1/2 kg fehér vagy tarkabab (szárazbab) 

- 1/2 kg mirelit vegyes zöldség (karalábé, zeller, petrezselyem, sárgarépa)

- 2 nagyobb krumpli

- 2 cikk fokhagyma

- 1 kisebb vöröshagyma

- 1 cs. (20dkg os) csipetke 

- Fűszerek: só, bors, ételízesítő, fűszerpaprika, fűszerkömény, 2 babérlevél, petrezselyem zöld, zeller zöld, 

- kb 1 dl olaj kevesebb lehet több ne

- kevés liszt, 


Elkészítés: 

- A babot beáztatjuk előző este hideg vízbe. 


- Feltesszük főni a babot, befűszerezzük, ételízesítő, só, bors, fűszerkömény, zúzott fokhagyma, babérlevél, 1 hagyma megpucolva. Mikor félpuha a bab, hozzáadjuk a vegyes zöldséget, ha friss zöldségből készül a leves korábban kell beletenni. Mikor már a zöldség is félpuha a krumplit is belerakjuk, a petrezselyem és a zeller zöldet is. Mindent puhára főzünk. 


- Beleöntjük a levesbe a csipetkét, amíg puhára fől elkészítjük a rántást. 


- Némi olajat melegítünk, kevés lisztet csomómentesre keverünk benne, lehúzzuk a tűzről és egy kis fűszerpaprikát is belekeverünk. Pici fokhagyma granulátot is adhatunk hozzá.
A leves alatt levesszük a tüzet, beleöntjük a vékony rántást, elkeverjük és még egyet rottyantunk a levesen.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Megjegyzések