Igazi téli tartalmas, finom, ízben gazdag leves, ami húsmentesen is a család kedvencévé tud válni.
Hozzávalók: Kb 5-6 személyre
- 1/2 kg fehér vagy tarkabab (szárazbab)
- 1/2 kg mirelit vegyes zöldség (karalábé, zeller, petrezselyem, sárgarépa)
- 2 nagyobb krumpli
- 2 cikk fokhagyma
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 cs. (20dkg os) csipetke
- Fűszerek: só, bors, ételízesítő, fűszerpaprika, fűszerkömény, 2 babérlevél, petrezselyem zöld, zeller zöld,
- kb 1 dl olaj kevesebb lehet több ne
- kevés liszt,
Elkészítés:
- A babot beáztatjuk előző este hideg vízbe.
- Feltesszük főni a babot, befűszerezzük, ételízesítő, só, bors, fűszerkömény, zúzott fokhagyma, babérlevél, 1 hagyma megpucolva. Mikor félpuha a bab, hozzáadjuk a vegyes zöldséget, ha friss zöldségből készül a leves korábban kell beletenni. Mikor már a zöldség is félpuha a krumplit is belerakjuk, a petrezselyem és a zeller zöldet is. Mindent puhára főzünk.
- Beleöntjük a levesbe a csipetkét, amíg puhára fől elkészítjük a rántást.
- Némi olajat melegítünk, kevés lisztet csomómentesre keverünk benne, lehúzzuk a tűzről és egy kis fűszerpaprikát is belekeverünk. Pici fokhagyma granulátot is adhatunk hozzá.
A leves alatt levesszük a tüzet, beleöntjük a vékony rántást, elkeverjük és még egyet rottyantunk a levesen.

Megjegyzések
Megjegyzés küldése