Sok munka van vele, mégis megéri. Nagyon régóta főzök lekvárt, még a nagymamámtól tanultam... van a simára turmixolt, és van amiben vannak gyümölcs darabok, ez most kicsit darabos, ízekben és színben gazdag.
Hozzávalók
kb 10 üveg
- 10-12 kg körte
- ízlés szerint citromlé
- ízlés szerint őrölt fahéj
- ízlés szerint őrölt szegfűszeg
- ízlés szerint őrölt szegfűbors
- ízlés szerint őrölt ánizs
- 1 kg cukor
- 2 cs 3:1 Dr. Outker tartósítószer (nagy csomagos)
Elkészítés:
1. A körtét pucoljuk meg, vágjuk négyfelé és hideg vízbe rakjuk, hogy meg ne barnuljon, az ütődött részeket kivágjuk. 14 kg sok, így kisebb adagokban amint egy 3-4 literes fazékra való van már elő is lehet a fűszeres lében főzni.
Fűszeres lé: fahéj, citromlé, ánizs, szegfűszeg, szegfűbors, 3-4 ek cukor, citromlé, + kb 2,5-3 liter víz
2. Amikor megfőtt a körte első adagja, lyukas kanállal kiszedjük egy tálba és kézi burgonya nyomóval összetörjük, beleöntjük egy nagyobb fazékba (én 14 literes fazékba öntöttem), amint kiszedjük a vízből a körtét, amíg hűl, addig már rakjuk is a főzőlébe a következő adagot. Ne öntsük ki a levet.
3. Amikor az összes körte kifőtt, és át is törtük, a levet ráöntjük, adunk hozzá némi citromlevet, ha kell kicsit után ízesítjük. Folyamatosan kevergessük, vigyázat köpköd és az kibaszottul tud fájni. Amikor felforr, kisebb adagokban hozzáadjuk a cukrot és elkeverjük, majd a 3:1 ben tartósító mindkét csomagját. Kb 10 perc folyamatos forrásban lévő kevergetés után próbát végzünk, egy porcelán tányérra 1 fakanálnyi lekvárt rakunk, berakjuk a fagyasztóba, ha megdermed akkor azonnal le lehet kapcsolni.
Üvegekbe töltjük, a tető alá én mindig teszek fóliát, rácsavarom és fejtetőre állítva hagyom lehűlni. Ha teljesen kihűlt, mehet a kamrapolcra.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése