Kb 10 éve egy receptes újságban találtam az eredeti receptet, ott kakaós volt a piskóta, és mandulás a süti teteje. A rum aromám momentán kifogyott ezért cherry aromával készült, a piskóta pedig kávés, mert nagyon szeretem a kv és a meggy ízt együtt, de az eredeti kakaó- mandula is pazar.
Hv: A tésztához:
- 5 tojás
- 5 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 cs sütőpor
- 1 ek kakaó vagy kv (főzős kv por)
- 5 ek víz
- 5 ek liszt
A tepsihez:
- olaj és liszt
A tetejére:
- 25 dkg sütőmargarin
- 20 dkg cukor (kevesebbet szoktam ne legyen túl édes)
- 10 ek búzadara
- 1 dl víz
- 1 kis üveges zöld mandula aroma, vagy cherry aroma
Elkészítés:
1. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a kakaót vagy kv port, majd a vizet és a liszttel elkevert sütőport. Majd óvatosan beleforgatjuk a keményre vert tojásfehérjét. Kikent, kilisztezett tepsibe simítjuk. 150 fokon előmelegített sütőben légkeveréssel Tűpróba! Ha megsült lerakjuk a kőre ott hamarabb hűl.
2. Egy edényben megolvasztjuk a margarint, hozzáadjuk a cukrot, búzadarát, vizet, és legutóljára a mandula vagy a cherry aromát. Ha kell adunk hozzá még némi vizet, sűrűre főzzük, de vigyázzunk le ne égjen, állandóan kevergessük. Azon melegében simítsuk a tésztára, gyorsan köt. Nem lesz hű de kemény, finom puha, szeletelhető lesz. Ha lehűlt rakjuk hűtőbe, a tető állaga, az igazából másnap lesz az igazi, de 1-2 óra múlva már nyugodtan szeletelhető és tálalható.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése