Kovászos uborka

Ki ne szeretné, nyáron a finom hideg ropogós kovászos uborkát? Gyerek koromban nem kellett más hozzá mint egy kis petrezselymes burgonya amit akkoriban még csak "füves krumplinak" hívtam.
Hv (5 l es üveghez):
- kb 2+ 1/2  kg apró kovászolni való uborka (én kevesebbel szoktam)
- 1 csokor kapor
- 1 szelet kenyér
- 5-10 ek só ízlés szerint
- annyi víz ami ellepi kb 2,5 -3l víz

Elkészítés:
1. Az uborkát jó alaposan megmossuk.
2. A két végét levágjuk és bevágjuk.




3. A kaprot alaposan megmossuk.
 4. A megmosott kaprot berakjuk a kimosott üvegbe és elterítjük
5. Az üveget kicsit  megdöntve szépen egymás mellé állítjuk az uborkákat, ha betelik az üveg új sort kezdünk a tetején. A tetejére rakjuk a pirítós szeletet.
A vizet felmelegítjük, és elkeverjük benne a sót, a só a víz mennyiségétől is függ, nem kell túl sósnak lennie, de legyen benne rendesen. Ne legyen forró amikor ráöntjük! Ha lehetséges csak langyos legyen. 
6. Egy kistányért rárakunk és napos helyre rakjuk 4-5 napra. 


7. Amikor úgy gondoljuk, hogy jó egyet kiveszünk megkóstoljuk. Ha rendben van leszedjük róla a kenyeret, kiszedjük egy tálba az uborkát, leszűrjük a levet a kenyérmorzsától. Az üveget kiöblítjük, visszarakjuk az uborkát és ráöntjük a levét.  Hűtőben tároljuk



Megjegyzések