Bodza ital

Többször próbálkoztam vele, mire megkaptam ezt a receptet, többnyire az első 1-2 napban finom volt mind, aztán megerjedt, ez nem, ma már az 5. napon iszom és nagyon finom igazi nyári hűsítő, kicsi vízhajtó hatása is van.

Hozzávalók 10 l italhoz:
- 15-20db bodza virág (út mellől soha ne szedjük)
- 4 db citrom
- 1kg cukor
- 1cs. citromsav
- 10 l víz
- műanyag tetővel rendelkező vödör ami legalább 10-13 literes

Elkészítés:

1. Van amelyik receptben benne van, hogy nem kell leöblíteni a virágot, csak kirázni a bogaraktól, nekem van egy virágpor allergiám, ezért szűrőbe tettem és folyó víz alatt kicsit átöblítettem.

2. Vízforralóban 1 l vizet felforraltam, ezt a forró vizet beleöntöttem a vödörbe, amibe már előzőleg beleöntöttem a cukrot és a csomag citromsavat.
Egy hosszabb nyelű fakanállal teljes oldódásig keverem. Kimérem hozzá még a további 9 liter vizet, belerakom a megmosott, felkarikázott citromokat és a bodza virágokat. Néhány óránként keverünk rajta egyet a fakanállal.


3. 1 napig állni hagyjuk hűvös helyen mielőtt leszűrjük. Ha leszűrtük ásványvizes flakonokba öntjük. Hűtőben tartjuk.

Megjegyzések