Ezt a receptet, apósom anyósától kaptam, egy tündéri 85 éves nénitől. Egyszerű és nagyon finom receptről van szó, amit én egy picit átalakítottam. Ezért most leírom először az eredeti receptet, aztán a változtatásokat.
- 60dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 12-15 dkg zsír
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- annyi langyos tej, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjuk.
Krém (az eredeti recept szerint):
- 1/2 l főzött fekete kv
- 4 ek liszt
- 4 ek cukor
- 1 tojás
- 25 dkg ráma sütőmargarin
- 25 dkg porcukor
***************************************************************************
Krém (az én verzióm):
- Kb 3,5 főzött kv (egy 6 személyest főztem le),
- 1 kis üveg rumaroma
- Annyi tej, hogy a kv, a rumaromával és a tejjel 1/2 l (5dl) legyen
- 1 cs főzős vaníliás pudingpor
- 25 dkg vénusz vaníliás sütőmargarin
- kb 15dkg porcukor
***************************************************************************
A tetejére:
- 1 tábla étcsoki
- kevés olaj
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk., az eredeti recept szerint tepsi hátán 6 lapot sütünk belőle. Én 4 et sütöttem, de nagyobbakat.
2. A krémhez lefőzöm a kv t, egy mércés pohárba öntöm, belerakom a rumaromát és annyi tejet, hogy 5 dl legyen. A felét felteszem melegedni egy lábasban. A másik felét ha kihűlt belekeverem a pudingport, állandó keveréssel csomómentes, sűrű pudingot főzünk. Hagyjuk kihűlni.
3. A porcukrot habverővel habosra verjük a szoba hőmérsékletű margarinnal. Fontos, hogy szoba hőmérsékletű legyen, ha hidegebb vagy lágyabb már másabb a krém állaga.
4. Ha a pudingos krém kihűlt teljes egészében, akkor tudjuk szépen csomómentesre összedolgozni kézi robotgéppel, amivel a vajkrémet is csináltuk.
5. A tepsi hátán kisült lapokat ha kihűltek a tészták, megtöltjük a krémmel.
6. A tetejére vízgőz fölött, megolvasztunk egy tábla csokit, kevés olajat adunk hozzá, csomómentesre keverjük, és elsimítjuk a süti tetején. Dermedésig hűtőbe rakjuk. A lapoknak puhulni kell. Legalább 24 óra teljen el a felvágásig, vagy még inkább kicsit több.
Jó étvágyat kívánok hozzá!

Ez egy jó, recept
VálaszTörlésKöszönöm szépen :)
Törlés