Áfonyás rizsfelfujt házi szilvalekvárral

Hv: 
- 1,5 bögre rizs
- 1 l tej
- 3- 5 ek cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt haja
- 5 tojás
- ízlés szerinti mennyiségben fagyasztott vagy friss áfonya (más gyümölccsel is készülhet)
A tepsihez:
- kevés olaj
- 1 marék búzadara
A tálaláshoz:
- szilva vagy bármilyen lekvár amit szeretünk.

Elkészítés:
1. A kimért rizst én mindig átöblítem folyó vízben. Belerakom abba az edénybe amiben megfőzöm. Hozzáadom a cukrot, citromhéjat, vaníliás cukrot. Ha szükséges főzés közben adok hozzá némi vizet is. Puhára főzöm.

2. Mikor puhára főtt kb 30 percet fedő alatt hagyom párolódni.

3. A tojásokat kettéválasztom.

4. A tojássárgáját elkeverem némi cukorral és hozzáadom a rizshez, majd hozzákeverem az áfonyát. Kicsit fura színe lesz az áfonyától. Körtével, almával vagy mazsolával másabb.

5. A tepsit kiolajozzuk és behintjük búzadarával.

6. A tojásfehérjét jó keményre verjük és óvatosan beleforgatjuk a rizshez.

7. Előmelegített sütőben légkeveréssel 150 fokon kb 30 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.

Ha lehűlt kockára szeletelve szilvalekvárral vagy más ízűvel tálaljuk. Lényeg, hogy a lekvár és a gyümölcs harmonizáljon egymással.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Megjegyzések