Lekváros Bukta




  • Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 2 ek cukor
  • 10 g vaníliás cukor
  • 2, 5 dkg friss élesztő
  • 1 db tojás+ 1 a lekenéshez
  •   2,5 dl tej
  • Ízlés szerint lekvár 
     


    Elkészítés: 
    1.  A tejet langyosra melegítem, beleszórom a cukrot és az élesztőt. Hagyom felfutni.
     
    2.   Egy nagyobb tálba kimérem a többi hozzávalót, beleöntöm a felfutott élesztőt és alaposan bedagasztom, míg el nem válik az edény oldalától. Meleg helyen 1 órát hagyom kelni.
     
    3.   Lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtom, majd téglalapokra vágom. A téglalap közepére tettem a lekvárt, majd kettéhajtottam. A széleit jól összetapasztottam. Egy nagy tepsit kisütőpapíroztam és egymás mellé tettem a buktákat.  1 tojást elkeverek kicsi tejjel és lekenem a buktákat. 160 C fokon, légkeveréssel sütöm őket szép pirosra. Érdemes sűrű házi vagy sütéshez alkalmas lekvárt használni.

Megjegyzések