Rakott karfiol duplán tejfölözve

A rakott karfiol nekem sok hagymával, kolbásszal, és duplán tejfölözve az igazi. Ékes példája annak, hogy kevés hozzávalóból, egyszerűen is lehet finomat alkotni.




Hozzávalók: 
- 1 kg karfiol (én most mirelitet használtam)
- 2 hagyma
- 2 fakanálnyi zsír
- 1 szál kolbász
- 5 db tojás
- ízlés szerint tejföl
- kevés olaj és zsemlemorzsa a tepsihez
- fűszerek ízlés szerint (só, bors, ételízesítő, szárított petrezselyem) 


Elkészítés: 

1. Én először kikenem olajjal és zsemle morzsázom a közepes zománcos tepsimet. 

2. A karfiolt sós, ételízesítős vízben odateszem főni, figyelni kell rá, gyorsan megfől, és nem túl szerencsés túlfőzni. 

3. Egy teflonban felolvasztom a zsírt, és hozzáadom a felszeletelt hagymákat, kicsit megpirítom, ekkor adom hozzá a felkarikázott kolbászt, azzal is párolom még egy 5 percet kb. 

4. A tojásokat forrástól számítva kb 15 percig főzöm, hogy jó kemény legyen. Lehet hülyeség, de én egy kis sót teszek a tojás főzővizébe is, állítólag úgy szépen lejön a tojás haja.  Ha megfőttek a tojások hideg vízbe rakom őket, majd ha kihűltek szépen megpucolom és felkarikázom. 

5. Amikor a karfiol megfőtt leszűröm, a tepsibe rakom,  ha nagyobb rózsákba van hagyva akkor egy kissé összetöröm kanállal, vigyázat forró. 

6. A karfiolra rápakolom a tojáskarikákat. Szükség szerint sózom, borsozom. 

7. A tojásra jön a hagymás, kolbászos zsír. Kanállal igazítsuk el, hogy mindenhová jusson, vigyázat ez is meleg még. 

8. A kolbászos hagymás részre én tejfölt szoktam rakni jó vastagon. A tejfölbe előzően belekeverek egy kis ételízesítőt, és petrezselyem zöldet. 

9. Először alsó felső sütéssel sütöm 25 percet 150 fokon, azután átállítom a sütőt légkeverésre és 200 fokra még 15-20 percre. 

10. Tálalás melegen, plusz tejföllel. 


 
 
 
Jó étvágyat kívánok hozzá!

Megjegyzések