A rakott karfiol nekem sok hagymával, kolbásszal, és duplán tejfölözve az igazi. Ékes példája annak, hogy kevés hozzávalóból, egyszerűen is lehet finomat alkotni.
Hozzávalók:
- 1 kg karfiol (én most mirelitet használtam)
- 2 hagyma
- 2 fakanálnyi zsír
- 1 szál kolbász
- 5 db tojás
- ízlés szerint tejföl
- kevés olaj és zsemlemorzsa a tepsihez
- fűszerek ízlés szerint (só, bors, ételízesítő, szárított petrezselyem)
Elkészítés:
1. Én először kikenem olajjal és zsemle morzsázom a közepes zománcos tepsimet.
2. A karfiolt sós, ételízesítős vízben odateszem főni, figyelni kell rá, gyorsan megfől, és nem túl szerencsés túlfőzni.
3. Egy teflonban felolvasztom a zsírt, és hozzáadom a felszeletelt hagymákat, kicsit megpirítom, ekkor adom hozzá a felkarikázott kolbászt, azzal is párolom még egy 5 percet kb.
4. A tojásokat forrástól számítva kb 15 percig főzöm, hogy jó kemény legyen. Lehet hülyeség, de én egy kis sót teszek a tojás főzővizébe is, állítólag úgy szépen lejön a tojás haja. Ha megfőttek a tojások hideg vízbe rakom őket, majd ha kihűltek szépen megpucolom és felkarikázom.
5. Amikor a karfiol megfőtt leszűröm, a tepsibe rakom, ha nagyobb rózsákba van hagyva akkor egy kissé összetöröm kanállal, vigyázat forró.
6. A karfiolra rápakolom a tojáskarikákat. Szükség szerint sózom, borsozom.
7. A tojásra jön a hagymás, kolbászos zsír. Kanállal igazítsuk el, hogy mindenhová jusson, vigyázat ez is meleg még.
8. A kolbászos hagymás részre én tejfölt szoktam rakni jó vastagon. A tejfölbe előzően belekeverek egy kis ételízesítőt, és petrezselyem zöldet.
9. Először alsó felső sütéssel sütöm 25 percet 150 fokon, azután átállítom a sütőt légkeverésre és 200 fokra még 15-20 percre.
10. Tálalás melegen, plusz tejföllel.
Jó étvágyat kívánok hozzá!


Megjegyzések
Megjegyzés küldése