Vörösboros pincepörkölt káposztás tejfölös sztrapacskával



Hozzávalók:
Pörkölthöz:
  • 1,3 kg sertés comb
  • 2 fakanálnyi zsír
  • 2 nagyobb vöröshagyma
  • 3 cikk fokhagyma
  • 1 teás csésze vörösbor
  • 2 ek fűszerpaprika
  • ízlés szerint só, bors, ételízesítő, 
A sztrapacskához:
  •  10 közepes krumpli
  • 2 tojás
  • ízlés szerint só, bors, 
  • ízlés szerint liszt (ha hígabbra hagyod nagyobb tésztákat kapsz, ha sűrűbbre akkor kissebek lesznek) 
  • 50dkg- 1kg savanyú káposzta (ízlés szerint)
  • 1+1 fakanálnyi zsír
  • 1 kis dobozos tejföl
Elkészítés:
  1. A pörkölthöz a húst megmossuk, felkockázzuk. A zsírt felolvasztjuk, az apróra vágott hagymát halványbarnára sütjük. Rátesszük a pirospaprikát, ezután a húst.
  2. Amikor a hús kérget kapott, befűszerezzük, fokhagymanyomón áttörjük a fokhagymát. Ráöntjük a bort. Időnként megkeverve, puhára főzzük, ha szükséges néha kevés vízzel felöntjük. 
     
  3. A sztrapacskához a krumplit megpucoljuk, és lereszeljük, vagy ha van apró lyukú daráló akkor azon. Belekeverjük a tojást, sót, borsot, és annyi lisztet, hogy sztrapacska masszát kapjunk (ha sűrűbbre csináljuk apróbb sztrapacskát kapunk, ha hígabbra hagyjuk, akkor nagyobb sztrapacska lesz) én a közepeset szeretem. Felteszünk vizet főni, sót, 1 fakanálnyi zsírt teszünk a vízbe, mikor forr, nokedliszaggatón keresztül beleszaggatjuk a vízbe és mikor feljön a víz felszínére leszűrjük. 
  4. Jénai tálba rakjuk.
  5. A káposztát kisebbre vágjuk, és 1 fakanálnyi zsíron megdinszteljük. Belekeverjük a sztrapacskába, és hozzákeverünk 1 kis doboz tejfölt, 200 fokra állítjuk a sütőt, és alsó felső sütéssel 30 percig sütjük. 
     








Tálaláskor egymás mellé szedjük egy lapostányérra a húst és a sztrapacskát is.
Jó étvágyat kívánok hozzá!


Tudom szokatlan párosítás, de megéri megkóstolni. Finom. 

Megjegyzések