Mákos guba torta Andi módra
Igazi karácsonyi klasszikus kicsit új formában, ami nem nagy kunszt, így bárki, akár egy kezdő is bátran nekiláthat.
Hozzávalók:
A mákos gubához:
- 10 db nem sós, szikkadt kifli
- 7dl tej
- 1 kis üveg vanília aroma fele
- ízlés szerint cukor
- 5 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 3-4 ek lekvár
- 3 alma
- 20 dkg darált mák
- 1 citrom reszelt héja
- kicsi olaj, és zsemlemorzsa a tortaformához
A vanília krémhez:
- 3dl tej
- 1 cs főzős vaníliás puding
- 1 kis üveg vanília aroma fele
- 10-12 dkg vénusz vaníliás sütőmargarin
- 4-5 ek porcukor
A tetejére:
- 1 doboz tejszín
- pár kerek piskóta
- kevés darált mák ízlés szerint
Elkészítés:
- Felvágjuk a kifliket, rászórjuk a mákot, belekeverjük a lereszelt citrom haját, megpucoljuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük az almát.
- Felforraljuk a tejet, adunk hozzá cukrot ízlés szerint, 3 tojássárgáját keverünk bele, a vanília aroma felét, és végül a vajat, megvárjuk amíg a vaj felolvad és ráöntjük a kiflikre.
- Összekeverjük alaposan, hozzákeverjük a lekvárt is. Kikent, ki zsemlemorzsázott tortaformába simítjuk és előmelegített sütőben légkeveréssel 180 fokon kb 25 perc alatt szép barnára sütjük.
- A krémhez 3 dl tejet kettéosztjuk, a felét feltesszük melegedni a másik felében elkeverjük a pudingport, hozzáadjuk a tejhez és állandó keveréssel sűrűre főzzük, hagyjuk kihűlni.
- A krém második feléhez a szoba hőmérsékletű vajat kézi mixerrel habosra keverjük a porcukorral, amikor a puding kihűlt egybekeverjük, és kézimixerrel habosra keverjük.
- Ha kihűlt a megsült guba, szépen rákenjük.
- A tetejére tejszínhabot verünk fel. Fél slégan beleállítgatjuk a tejszínbe a piskótákat, középre egy kis mákot szórunk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése