Húsos kocsonya

Húsos kocsonya

Az ünnepek elengedhetetlen része a kocsonya, már aki szereti.... én maximum megcsinálom... de meg nem eszem.... van aki a csontosabbat szereti van aki a húsosabbat. Az én drága férjem a húsosabbat szereti.

Hozzávalók: (kb 4 tányérhoz)
  • 1, 5kg csont nélküli csülök
  • kb 1 kg sertésbőr
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • só ízlés szerint
  • egész fekete bors
  • 1 teatojás
Elkészítés: (Kb 4 l es fazékban): A bőrt megmossuk, leperzseljük a szőrtől, és nem túl kicsi, de nem túl nagy kockákra vágjuk. A csülköt szintén megmossuk, kicsit nagyobb kockákra vágjuk. Odatesszük főni, amikor felforr, kis teaszűrővel lehabozzuk, ha kell többször is.
Ezután belerakjuk a hagymát amiről csak a legfelső héját szedtük le, és a teatojásban összegyűjtött feketeborsot és a fokhagymákat.  Sózzuk.
Ezután a tüzet levesszük alatta, épp csak gyöngyözzön a kocsonya leve. Így főzzük 5-6 órán keresztül. Mikor bőrösödik a teteje akkor jó anya szerint, de azt mondta az a biztos, ha egy evőkanállal kiveszünk belőle, és belemártjuk az ujjunkat, ha összeragad az ujjunk, akkor jó lesz.
A hagymát kivesszük a kocsonyából és a teatojással egyben kiemeljük a fűszereket is, így nem kell szűrögetni.  Tányérokba szedjük a levet és a húst is arányosan. Amíg le nem hűl szoba hőmérsékletűre addig a földön, vagy a konyhapulton hagyjuk, utána mehet dermedésig a hűtőbe. Én nem szoktam leszedni róla papírtörlővel a zsírt, mert a férjem azzal szereti.

Peti kenyérrel és egy kis citromlével szokta fogyasztani.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Megjegyzések