Hozzávalók
2 rúd
-
Hozzávalók
2 rúd -
A tésztához:
-
2 rúd
-
50 dkg liszt + a nyújtáshoz
-
2,5 dkg élesztő
-
1 kocka cukor
-
1 db tojás a lekenéshez
-
1 dl tej
-
20 dkg margarin
-
szükség szerint olaj a gyúráshoz
-
Töltelék:
-
A mákoshoz:
-
ízlés szerint darált mák,
-
ízlés szerint porcukor
-
ízlés szerint reszelt citromhéj
-
A csokis- narancsos- fahéjashoz:
-
ízlés szerint cukrozott kakaó
-
ízlés szerint reszelt narancshéj
-
ízlés szerint fahéj
-
Elkészítés
kb 3 óra -
A deci tejet meglangyosítjuk, egy kis tálban összemorzsoljuk az élesztőt, 1 kockacukrot teszünk hozzá, 1 csipet sót, 2 ek lisztet, és ráöntjük a langyos tejet. Letakarva langyos helyen hagyjuk megkelni. Kb 20 perc.
-
Egy tálban összemorzsoljuk a lisztet és a szoba hőmérsékletű sütőmargarint. Hozzáadjuk a megkelt kovászt, és összegyúrjuk, a vége felé lehet kis olajat a kezünkre csorgatni, úgy könnyebb. Jól kezelhető egynemű tésztát kell kapnunk. Két részre osztjuk és kinyújtjuk.
-
A kinyújtott tésztára rákanalazunk 5-8 ek darált mákot, erre rászórjuk a reszelt citromhéjat, erre rá a porcukrot. Először a két végét hajtjuk vissza, aztán nem túl szorosan feltekerjük, és sütőpapíros tepsire rakjuk.
-
Kinyújtjuk a másik tésztát is. Erre cukrozott kakaót kanalazunk és szétterítjük, erre jön a reszelt narancshéj, arra pedig a fahéj. Először ennek is a két végét hajtjuk vissza és ezt is feltekerjük nem túl szorosan. A másik mellé helyezzük óvatosan a sütőpapíros tepsire.
-
Először tojásfehérjével kenjük le. Hagyjuk rászáradni. Kb 30 perc
-
Megjegyzések
Megjegyzés küldése