Bejgli 2.

Hozzávalók

2 rúd
  • Hozzávalók

    2 rúd
  • A tésztához:
  • 2 rúd
  • 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kocka cukor
  • 1 db tojás a lekenéshez
  • 1 dl tej
  • 20 dkg margarin
  • szükség szerint olaj a gyúráshoz
  • Töltelék:
  • A mákoshoz:
  • ízlés szerint darált mák,
  • ízlés szerint porcukor
  • ízlés szerint reszelt citromhéj
  • A csokis- narancsos- fahéjashoz:
  • ízlés szerint cukrozott kakaó
  • ízlés szerint reszelt narancshéj
  • ízlés szerint fahéj 
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    •  

      Elkészítés

      kb 3 óra
    • A deci tejet meglangyosítjuk, egy kis tálban összemorzsoljuk az élesztőt, 1 kockacukrot teszünk hozzá, 1 csipet sót, 2 ek lisztet, és ráöntjük a langyos tejet. Letakarva langyos helyen hagyjuk megkelni. Kb 20 perc.
    • Egy tálban összemorzsoljuk a lisztet és a szoba hőmérsékletű sütőmargarint. Hozzáadjuk a megkelt kovászt, és összegyúrjuk, a vége felé lehet kis olajat a kezünkre csorgatni, úgy könnyebb. Jól kezelhető egynemű tésztát kell kapnunk. Két részre osztjuk és kinyújtjuk.
    • A kinyújtott tésztára rákanalazunk 5-8 ek darált mákot, erre rászórjuk a reszelt citromhéjat, erre rá a porcukrot. Először a két végét hajtjuk vissza, aztán nem túl szorosan feltekerjük, és sütőpapíros tepsire rakjuk.
    • Kinyújtjuk a másik tésztát is. Erre cukrozott kakaót kanalazunk és szétterítjük, erre jön a reszelt narancshéj, arra pedig a fahéj. Először ennek is a két végét hajtjuk vissza és ezt is feltekerjük nem túl szorosan. A másik mellé helyezzük óvatosan a sütőpapíros tepsire.
    • Először tojásfehérjével kenjük le. Hagyjuk rászáradni. Kb 30 perc
    • Másodjára a tojás sárgájával kenjük le. Hagyjuk rászáradni kicsit ezt is. Kb ez is 30 perc. Mikor rászáradt kicsit megszurkáljuk a rudakat egy hústűvel. Előmelegített sütőben alsó felső sütéssel 180 fokon szép középbarnára sütjük.


Megjegyzések