Őszies Andi tál
A piacon sétálva láttam meg a gyönyörű birsalmákat, innen indult az alapötlet. Egy rém egyszerű kis tál, csupa finomságból, kis hús egy kis krumplival.
Hozzávalók
4 adag
-
A sülthöz:
-
4 db csirkecomb
-
ízlés szerint Vegeta Natúr Zöldfűszeres fűszerkeverék (kb. a csomag fele elég)
-
A kompóthoz: (mi nagyon szeretjük, úgyhogy aki soknak találja, az itt a mennyiségeke felezheti)
-
5 db birsalma
-
5 db bármilyen más alma, aminek szeretjük az ízét
-
1 db narancs
-
ízlés szerint citromlé
-
ízlés szerint vaníliás cukor
-
ízlés szerint kristálycukor
-
ízlés szerint szegfűszeg egész
-
ízlés szerint fahéj egész
-
ízlés szerint méz
-
1-1,5 l víz
-
Hercegnőburgonya:
-
1-1,5 kg krumpli
-
ízlés szerint só
-
ízlés szerint ételízesítő
-
ízlés szerint fűszerek
-
2 ek sertészsír
-
3-4 ek tejföl
-
szükség szerint sütőpapír a tepsihez
-
Elkészítés
3-3,5 óra
-
Első lépésként a csirkecombokat felszúrjuk egyenként egy húsvillára és megperzseljük, megmossuk jó alaposan.
Tepsibe rakjuk a combokat és megszórjuk a fűszerkeverékkel, alufóliával letakarjuk, és előmelegített sütőben 200 C fokon alsó felső sütéssel 45 percig sütjük, ezután levesszük róla a fóliát és szép barnára sütjük. Átállítjuk a sütőt 250 C fokra, légkeverésre, kb. 20 perc. -
Második lépésként jó alaposan megmossuk, a birsalmákat, magházukat kivesszük, feldaraboljuk, citromos vízbe rakjuk, hogy meg ne barnuljon. Ízesítjük, cukorral, vaníliás cukorral, mézzel, egész fahéjjal, és egész szegfűszeggel. Megmosunk egy narancsot és belekarikázzuk, amikor a birsalma már jó puha, hozzáadjuk a megmosott, feldarabolt magházától megszabadított almát. Pár percig még együtt főzzük, nem kell túl puhára főzni. Én a levét külön le szoktam szűrni mikor kihűl, mert eszméletlen finom.
-
A krumplit megpucoljuk, megmossuk, feldaraboljuk, sóval és ételízesítővel feltesszük főzni. Mikor puhára főtt a levét leöntjük, burgonyanyomóval összetörjük, zsírt, tejfölt, ízlés szerint fűszereket keverünk bele, habzsákba töltjük és kisütőpapírozott tepsire nem túl nagy de nem is kicsi rózsákat nyomunk vele. 200 C fokra légkeveréssel betesszük a sütőbe, és szép aranyszínűre sütjük. Aki nem akar sokat az kevesebb burgonyával is készítheti, nálunk a férjem nagyon szereti.

Megjegyzések
Megjegyzés küldése