Bejgli
Nincs karácsony bejgli nélkül... diós, rumos- gesztenyés apa kedvence. Diós, rumos, gesztenyés bejgli márványosan
-
35 dkg liszt + a nyujtáshoz
-
2 dkg élesztő
-
5 dkg cukor
-
1 db tojás
-
1 db tojás a lekenéshez
-
1 dl tej
-
20 dkg margarin
-
10-15 ek darált dió
-
2-3 ek mazsola apróra vágva
-
2 csomag vaníliás cukor
-
1 cs mirelit gesztenye massza
-
1 db rumaroma
-
Elkészítés
1 óra -
A langyos tejből, cukorból 1 ek lisztből és az élesztőből kovászt készítünk. Megkelesztjük.
-
Összemorzsoljuk a lisztet a cukrot a margarint és a tojást.
-
A kovászt beledolgozzuk a lisztes morzsalékba. Jól kidagasztjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
-
Elkészítjük a töltelékeket. Először a diósat. A vaníliás cukrot, darált diót és az apróra vágott mazsolát összekeverjük egy kis tálba.
-
A mirelit gesztenyemasszát hagyjuk kiolvadni. Villával összetörjük és hozzákeverünk egy cs vaníliás cukrot és egy kis üveg rumaromát.
-
Ha megkelt a tészta, 2 részre osztjuk és kinyújtjuk.
-
Megtöltjük a rudakat a töltelékkel és óvatosan feltekerjük. Sütőpapíros tepsin először márványozzuk.
Egy tojást kettéválasztunk. Szilikonos ecsettel vagy kenőtollal megkenjük a rudakat először a tojásfehérjével. Kb 1 órára hűtőbe rakjuk vagy hűvös helyre, hogy megszáradjon a fehérje rajta.
Ha a fehérje megszáradt lekenjük a sárgájával. Ezt is hagyjuk rajta kicsit száradni ennek már kb 30 perc is elég. A sütőt előmelegítjük 150 fokra, alsó felső vagy légkeveréses sütéssel kb 30 perc alatt megsül. Közvetlen a sütés előtt hústűvel szurkáljuk meg.


Megjegyzések
Megjegyzés küldése