Bejgli


 Bejgli
 Nincs karácsony bejgli nélkül... diós, rumos- gesztenyés apa kedvence.

Diós, rumos, gesztenyés bejgli márványosan 

  • Hozzávalók

    2 rúd
  • 35 dkg liszt + a nyujtáshoz
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 db tojás a lekenéshez
  • 1 dl tej
  • 20 dkg margarin
  • 10-15 ek darált dió
  • 2-3 ek mazsola apróra vágva
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 cs mirelit gesztenye massza
  • 1 db rumaroma

  •  

    Elkészítés

    1 óra
  • A langyos tejből, cukorból 1 ek lisztből és az élesztőből kovászt készítünk. Megkelesztjük.
  • Összemorzsoljuk a lisztet a cukrot a margarint és a tojást.
  • A kovászt beledolgozzuk a lisztes morzsalékba. Jól kidagasztjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
  • Elkészítjük a töltelékeket. Először a diósat. A vaníliás cukrot, darált diót és az apróra vágott mazsolát összekeverjük egy kis tálba.
  • A mirelit gesztenyemasszát hagyjuk kiolvadni. Villával összetörjük és hozzákeverünk egy cs vaníliás cukrot és egy kis üveg rumaromát.
  • Ha megkelt a tészta, 2 részre osztjuk és kinyújtjuk.
  • Megtöltjük a rudakat a töltelékkel és óvatosan feltekerjük. Sütőpapíros tepsin először márványozzuk.
     Egy tojást kettéválasztunk. Szilikonos ecsettel vagy kenőtollal megkenjük a rudakat először a tojásfehérjével. Kb 1 órára hűtőbe rakjuk vagy hűvös helyre, hogy megszáradjon a fehérje rajta.
    Ha a fehérje megszáradt lekenjük a sárgájával. Ezt is hagyjuk rajta kicsit száradni ennek már kb 30 perc is elég. A sütőt előmelegítjük 150 fokra, alsó felső vagy légkeveréses sütéssel kb 30 perc alatt megsül. Közvetlen a sütés előtt hústűvel szurkáljuk meg.


Megjegyzések