
Hozzávalók: (gáztepsihez)
- 2dkg friss budafoki élesztő
- 1 ek cukor
- 1dl tej+ szükség szerint egy kevés
- 35dkg liszt + a nyújtáshoz
- 1 tojás
- 3 ek porcukor
- 20dkg margarin
- darált dió, vaníliás cukor, kristály cukor, lekvár, reszelt citromhéj,
a tetejére:
- 8 tojásfehérje,
- 10 ek porcukor
- pár csepp citromlé
Elkészítés:
1. Elkészítjük a kovászt: tálkába morzsoljuk az élesztőt, rátesszük a cukrot, némi lisztet, és 1 dl langyos tejet. Hagyjuk felfutni.
2. közben a lisztbe elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk a tojást és a vajat. Ha felfutott az élesztő beledolgozzuk, ha kell némi tejet még adunk hozzá. Könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. Kinyújtjuk, és lisztezett olajozott tepsire rakjuk.
3. Megkenjük a lekvárral. Általában a barack lekvárt ajánlják a legtöbb receptben, nekem most a saját főzésű alma lekvárom akadt a kezembe.
4. Egy tálban összekeverjük a diót, a vaníliás cukrot, mazsolát, citrom héjat. Rászórjuk a lekvárra. Szépen elegyengetjük.
5. A fagyasztómban általában van kis dobozban lefagyasztva tojásfehérje, de ha nem akkor jöhetnek a szétválasztott tojások. A fehérjét keményre verjük, pár csepp citromlével és porcukorral jó keményre verjük.
6. Előmelegített sütőben 160-180 fokon kb 20 percig sütjük, azalatt szép színe lesz a tetejének, további 15-20 percet adunk neki alsó sütésen, biztos ami biztos 😀
Hidegen szeleteljük, a nevét úgy tudom onnan kapta, hogy a feltét kedvünkre variálható, ami épp van otthon.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése